8 Ağustos 2015 Cumartesi

GREYJOY İSYANI



 Taht Oyunlarından 9 yıl önce Robert Baratheon’un hükmünün 6. yılında  Pyke ve Demir Adalar Lordu Balon Greyjoy kendini taçlandırdı ve Demir Taht'a karşı bir isyan başlattı.

 Balon gençken yetenekli ve acımasız bir savaşçıydı. İlk gemisine 17 yaşında sahip olmuş yaptığı yağmalar ile nam salmıştı.  Robert'ın hükmünün başarısız ve halktan yeterli desteği görmediğini düşünen Balon Greyjoy (Dany fanları da öyle olduğunu iddaa ediyor :D) Robert'ın yeterli sayıda asker toplayamayacağını düşünüyordu.



Batılı lordlar ordularını Robert'ın emriyle toplarken, Balon stratejik saldırılar düzenledi ilk etapta. Bunlardan biri kardeşi Euron Greyjoy tarafından planlanıp diğer kardeşi ve Demir Donanma Kumandanı Victarion Greyjoy tarafından hayata geçirilmiş olan Lannisport saldırısıdır.. Victarion vazifeşinas dine önem veren biriydi ve büyük bir savaşçıydı.Lannisport saldırısında ilk meşaleyi Victarion atmıştı.Sonra ki yıllar hep bununla övündü.

 Aslanın donanmasını ben yaktım. İlk meşaleyi Tywin'in amiral gemisine kendi ellerimle fırlattım.



Aslan’ın donanması yakılınca Seagard saldırıya açık hale gelmiş oldu. Ancak Balon Greyjoy'un büyük oğlu Rodrik'in Seagard'a yaptığı saldırı başarısız oldu. Rodrik Greyjoy öldürüldü ve askerleri püskürtüldü.Jason Mallister Seagard surlarının altında bizzat öldürdü Rodrik’i.


Robert Baratheon, sahip olduğu üstünlüklerle isyanı bitirmek için çabaladı. Stannis Baratheon ve Paxter Redwyne Güzel Ada yakınlarında Victarion ve Demir Donanmayı alaşağı ettiler.Stannis Greyjoy donanmasının kilit noktasını bulmuştu.Her kaptan kendi gemisinin kralıdır der demir adalar.İşte Greyjoy donanmasının zyıf noktası da tam olarak buydu.Stanis saldırdığında her kaptan kendi şahsi şanını düşünecekti ve düzenli etkili bir savunma oluşturamayacaklardı.Öyle de olmuş Demir Donanma denize dökülmüştü.Balon’un kardeşi Aeron bu savaşta kayboldu.Ardından Stannis Büyük Wyk adasına Kral Muhafızı Barristan Selmy ise Eski Wyk adasına yapılan saldırıyı komuta etti ve zafer kazandı.

Balon Greyjoy'un en küçük kardeşi Aeron Greyjoy'un gemisi parçalanmıştı..Daha sonra bir balıkçı tarafından kıyıya vurmuş olarak bulundu ve savaşın geri kalan kısmını Casterly Rock zindanlarında zincirli olarak geçirdi. Aeron'un kişiliği değiti bu olaydan sonra.Ölmüp Boğulmuş Tanrı’nın müridi ve peygamberi olarak yeniden doğmuştu.




Son ve esas savaş Pyke'da yapıldı. Stannis görevi istese de Robert kabul etmedi.Saldırıyı kadim dostu Ned Stark ile birlikte bizza yönetecekti.Saldırıdan önce Botley kalesi yıkıldı.. Robert kuşatma aletleriyle Pyke'ın duvarlarını yerle bir etti. Saldırı sırasında Ned Balon’un oğlu Maron Greyjoy öldürdü. Kale duvarları yıkıldıktan sonra, içeri saldıran ilk kişi Myr'li Thoros idi ve hemen arkasından Jorah Mormont saldırdı. Bu savaştaki başarısından dolayı Jorah Mormont'a Sör ünvanı verildi. Savaş bittikten sonra Balon Greyjoy Robert karşısında diz çöktü ve hayatta kalan son oğlu Theon Greyjoy ise sadakatinin bir göstergesi olarak Ned’in vesayetine verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder