28 Temmuz 2015 Salı

GRRM'nin tarihsel esin kaynakları

           GRRM'nin tarihsel esin kaynakları. Uzun Yazı Ama Güzel Alıntıdır.


Her şeyden evvel Baratheonlar üç kardeşler.İki Gül Savaşında da üç York kardeşi vardı.Baratheonlar nasıl Targaryenlerle kuzenlerse,Yorklar da düşen hanedanla kuzen.
Kral Robert Baratheon'da kılıç zoruyla selefini devirerek tahta çıkmıştı.Ayyaştı,zamparalık yapmaya bayılırdı,harcamalara ve turnuvalara bayılırdı.
Kral Edward ıv'te selefini kılıç zoruyla devirmişti,ayyaştı,zamparaydı,kadınlara bayılırdı,tıpkı Robert gibi bir sürü piçi oldu.

Robert'ın devirdiği Kral Aerys de deliydi,Edward'ın devirdiği Kral Henry'de deliydi.
Robert'ın kardeşi Renly'de yakışıklı,sevilen ve iyi görünen bir insandı,taht için isyan etti ve başarısız oldu.
Edward'ın kardeşi Glochester Dükü George'da yakışıklı,sevimli ve sempatik bir tipti,taht için isyan etti ve başarısız oldu ve öldürüldü.(Burada Mace Tyrell'i Warvick Kontuna benzetebilirsiniz)
Tyrion Lannister da cüce,çarpık bacaklı ama son derece zeki bir karakter ve gri bir kişiliğe sahip.
Richard York(Edward'ın üçüncü kardeşi) da kambur,çarpık bacaklı ve gri bir kişiliğe sahipti.Yeğenlerini katlederek tahta oturmasına rağmen adil bir kişiliği vardı.(Daenerys tarafları onu Stannis'e benzetiyor,kesinlikle reddediyorum.)
Tywin Lannister zalim,soğuk,kurnaz ve hesapçı bir adam olarak yıllar boyunca yönetimi elinde tuttu ve bunun için elini kana bulamaktan geri kalmadı.Onu William Wallace'ın isyanını bastırıp onu öldüren zalim Uzunbacaklı Edward'a,Thomas Cromwell'e veya Thomas Wolsey'e benzetebiliriz)
Stannis Baratheon ise(kendimin de dahil olduğu Stannis taraftarlarına göre) Henry VII Tudor'a benziyor.Sevilmiyor,karizma fakiri ve taht iddiası zayıf ve ancak anne tarafından geliyor.(Tıpkı Henry Tudor gibi)ama çok iyi kumandan,son derece sade bir yaşam tarzı var ve GRRM'de onu Henry Tudor'a benzetmişti.Henry Tudor ülkeyi birleştirmişti ve sert adalet anlayışıyla maliyeyi ve ülkeyi dizginlemişti.
Cersei Lannister ise hırslı ve beceriksiz Elizabeth Woodwille(ayyaş Edward'ın ülke birleşsin diye evlendiği Lancester'Lı soylu)'e benziyor.Zaten Lancester-Lannister benzerliği hemen ipucunu veriyor.
O da güçten Elizabeth Woodwille gibi düştü.Çıplak çıplak sokaklarda gezdirilmesi ise Edward ıı'nin metresi Joan Shane'ın çıplak çıplak gezdirilmesine benziyor.
Kızıl Düğün,GRRM'NİN dediğine göre İskoç Kral 2.James'in güçlü Douglas Earlını yemeğe davet edip hepsini katlettiği Black Dinner'dan esinlenilmiş.Ama benim kişisel görüşüme göre Walder Frey,Bosworth Meydan Savaşında taraf değiştirip Richard York'un tahtı kaybetmesine ve öldürülmesine sebep olan Lord Thomas Stanley'e benziyor.
Mace Tyrell ise politik gücü nedeniyle ve Joffrey'in tahta kalmasını sağlaması sebebiyle Warvick Kontuna(ona da kral yapan derlermiş)benzetiliyor ama ben buna kısmen katılıyorum.Warvick Kontu hırsı yüzünden krala isyan ederek kaybetti ve nasıl Mace Tyrell Cersei ile kavgalıysa Warvick Kontu da Elizabeth Woodwille ile kavgalıydı.Tywin Lannister'ı da Warvick Kontuna benzetiyorlar ama Tywin kendi gururu yüzünden alaşağı oldu o yüzden ben bu benzetmeye katılmıyorum.
Daenerys ise Daenerys taraflarına göre(püff:))) krallığı birleştiren Henry VII Tudor'a ve Elizabeth 1'e benzetiliyor.Gerçi Elizabeth'te tıpkı Daenerys gibi sabırsızdı,tahammülsüzdü ve cinsel ilişkilere düşkündü ve aşıklarını devlet kademelerine sokup onlara dayanırdı ama o zaman içinde akıllanmıştı ve toleranslıydı.En kötü düşmanlarını bile affederek bütün İngiltere'ye inanç özgürlüğü tanımıştı.Daenerys Henry VII Tudor'a da benzemiyor çünkü onda da çok sert bir adalet mizacı vardı.
Mesela Stannis'te sağ eli olarak bir kaçakçı atamış yoksul kökenli,Henry VII Tudor'da yoksul kökenli bir din adamı olan John Morton'u Başpapaz atayp mali işlerde sağ eli yapmıştı.
Bence GRRM,Daenerys Targaryen'de Kanlı Kraliçe Mary Tudor ve tahtta ancak birkaç gün kalabilen Lady Jane'den esinlenmiş.Mary Tudor'da da umutsuzca aşk ihtiyacı vardı.Sarayını ve tüm statüsünü kaybetmiş,annesi sürgünde ölmüştü.Ayrıca çok sabırsız ve sinirliydi,kendisine yapılan tavsiyeleri dinlemezdi.Ayrıca Mary de Daenerys gibi kısırdı.
Sansa Stark'ta ise GRRM sürekli bakire göndermelerinde dolayı ve Lannisterlar nasıl Lancesterlarda esinlenmişse Starklarda Yorklardan esinlendiğinden muhtemelen Edward IV'ün kızı York'lu Elizabeth'e benziyor.Kitaptaki bazı göndermeler(Tyrion'ın Sansa'ya bu işlerde iyi demesi) de bana bunu çağrıştırdı.
Margaret Tyrell ise elbette Anne Boleyn.Anne Boleyn Fransa Sarayından gelmişti.Fransa'daki Valois hanedanının simgesi çiçektir.Ayrıca Tıpkı Menzil'de olduğu gibi Fransa'da da şövalyelik çok fazla meşhurdu.Olenna Tyrell nasıl kurnaz ve siyaset dehası bir kadın ise,Anne Boleyn'in annesi Elizabeth Howard'ta çok kurnazdı,politik dehası vardı ve Boleyn Ailesinin ardındaki asıl zeki kafaydı.
Aegon Targaryen de diğer Henry VII Tudor adayı.Aegon da Henry gibi hayatını sürgünde yaşadı.Onun da soyu şaibeliydi.Aegon'a nasıl Kara Ateş soyundan geldiğine dair söylentiler varsa henry tudor da ancak kadın tarafından yan soydan gelen bir gallerliydi.Aegonla Sansa evlenirse GRRM'nin her zaman çok esinlendim dediği Güller Savaşındaki gibi bir son olur.Bu arada Jon Connington da Oxford Dükü oluyor.
Peter Baelish,Thomas Cromwell'e cuk diye oturmuş.Tıpkı Cromwell gibi çok yoksul bir kökenden gelip kendi yetenekleriyle inanılmaz ölçüde zengin oldu ve Cromwell gibi soyluluk unvanı kaptı.Cromwell Boleyn'i
ve Aragonlu Catherine'i mahvetmişti.O da Eddard Stark ve Jon Arryn'i mahvetti.
Janos Slynt'ta kasabın oğluydu,Thomas Wolsey de kasabın oğluydu.İkisi de sürgüne gönderildi ve orada öldüler.
Robb Stark ise bana burada William Wallace'ı anımsatıyor.O da İskoçya için(İngiltere'nin Kuzey'i bakalım çağrışım aklınıza geldi mi) bağımsızlık hareketine girişti ve giriştiği savaşları kazandı ama ihanete uğrayarak Falkirk'te yakalandı.(Robert Bruce-Roose Bolton,tuzağın mimarı olan Uzun Bacaklı Edward'ı ise Tywin Lannister olarak görebilirsiniz.Edward'ın hanedan arması da kırmızı üzerine altın aslandı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder